fbpx
Hallituksen esitys uudeksi eläinsuojelulaiksi on pettymys

Hallituksen esitys uudeksi eläinsuojelulaiksi on pettymys

Lauantaina arviolta tuhat ihmistä osallistui Eläinten ääni -mielenosoitukseen. Mielenosoittajat kokoontuivat Helsingin Rautatientorilla ja marssivat Kansalaistorille pitkin Mannerheimintietä. Olin itse heidän joukossansa. Mielenosoitus järjestettiin, koska uudesta eläinsuojelulaista uhkaavat jäädä pois lähes kaikki keskeisimmät uudistukset.

Monet ovat olleet tyytymättömiä hallituksen esitykseen uudeksi eläinsuojelulaiksi – ja syystä. Lakiesityksessä on toki hyviäkin asioita, mutta kokonaisuutena esitys on keskeneräinen eikä se ota huomioon nykyistä tietämystä eläinten kognitiivisista, psyykkisistä, sosiaalisista ja fyysisistä tarpeista. Esitys on myös ristiriitainen. Aluksi todetaan mikä on eläinten hyvinvoinnin kannalta välttämätöntä, mutta lopulta kuitenkin tuottajien etu asetetaan eläinten hyvinvoinnin edelle.

Uuden lain tarkoituksena on eläinten hyvinvoinnin edistämisen ja suojelun lisäksi eläinten kunnioituksen ja hyvän kohtelun lisääminen. Esityksen mukaan eläimiä on pyrittävä suojelemaan niiden hyvinvoinnille aiheutuvilta haitoilta. Kuitenkin esityksessä hyväksytään esimerkiksi lypsylehmien jatkuva paikoilleen kytkeminen sekä emakoiden pito porsitushäkeissä. Puhumattakaan siitä, että eläimille tarjotaan juotavaa vain riittävästi sen sijaan, että eläimillä olisi mahdollisuus juoda aina silloin kun niillä on jano.

Kaikkein keskeisin asia, eläimen itseisarvo, on myös jäänyt pois esityksestä. Itseisarvon tunnustaminen tarkoittaisi sitä, että eläimet ovat tuntevia olentoja, joiden arvo ei riipu niiden hyötyarvosta ihmiselle. Tällä olisi väistämättä positiivisia vaikutuksia eläinten kunnioittamiseen ja kohteluun.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.